Livets stora gåta?

C ) Nikki Jansson

Ja, denna bok skulle ju handla om livets gåtor. En av de större man inte behöver vara professor i direkt är ju kärleken? Den största gåvan av alla och kanske ett av universums mysterier? Är det verkligen så att att den hålls samman av kärlek? Jag har skrivit om frekvensen 528 hertz  som vibrerar i naturen, universum och i vår kropp när vi känner kärlek. När vi känner sorg, hat och ilska är det helt andra frekvenser, något som det sägs att ”archons”  när sig av, enligt David Icke m fl.

Det finns otaliga visdomsord  hur vi bör leva. De flesta är självklara och vi reflekterar inte så mycket över dem. De känns viktiga och sanna för stunden och en kort stund senare har vi glömt dem. Viktigare saker har kommit emellan.  ”Lär dig livets stora gåta, älska glömma o förlåta” sammanfattar nog det viktigaste. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att älska och bli älskad och få göra det man älskar. Dina barn, din hjärte-vän din familj och dina vänner. Din relation till dem är baserad på tid och upplevelser och att vara närvarande. Klyschan säger som en ömtålig planta som kräver vård för att inte dö. Så är det. Ett julkort och vykort och telefonsamtal räcker inte. De blir främlingar fortare än vi anar. Tiden är allt vi har. Om du inte tar dig tid till nära och kära gör du ditt livs misstag. Kärleken till en annnan människa tillåter ditt hjärta och själ att leva. Du blir öppen för intryck och kärlek och kan därmed känna med andra och ge av dig själv och din kärlek. 1+1 är inte 2 utan 3. Det skapas band mellan dig dina med människor och omvärlden. Du utstrålar glädje harmoni och kärlek som kan tas in av andra och de förmedla vidare. Dessa stunder är tyvärr inte så många och en del människor känner sig hotade av andra människors godhet och välvilja. Nåväl, nu skulle det inte handla om det, men om jag ändå är i farten kanske jag har något råd om det? Har råkat ut för det konstant i livet och med tanke på ovan så är väl glömma och förlåta det som gäller. … tyvärr tror jag det är bäst att försöka sluta umgås med dem som inte vill dig väl. Min erfarenhet säger att det sällan är hos dig problemet ligger utan hos motparten. Ju snällare o duktigare du blir desto större irritation o osäkerhet och illvilja skapar du. De ser endast sina egna tillkorta-kommanden i jämförelse med din harmoni och förmodad goda självkänsla som kommer med det. De kommer inte ge sig förrän de har fått dig att känna sig som dem, osäker och mindre värd. Tragiskt men sant. När det gäller barn finns det hopp. Noll-tolerans för de som mobbar och samtidigt som massor med kärlek och uppskattning så fort de gör något bra . Oftast är det föräldrarna som präglar o spär på deras dåliga självkänsla och Förhoppningsvis så kommer de att få en massa uppskattning i skolan som väger upp detta.

För mig är äkta kärlek baserad på;

Kommunikation
Ärlighet
Respekt
Lojalitet
Empati
Kontakt

Tyvärr har jag haft oturen i mitt liv att inte hitta män kapabla till detta. (Se utdrag nedan) Vilket föranledde denna lilla text; ” Charmen och problemet med vissa män är att de beter sig som pojkar. Fyller 45, känner sig som 15 och beter sig som 5 . Att de har barna-sinnet kvar och kan leka är något vi kvinnor ofta uppskattar och att kunna visa sårbarhet och känslor är något som smälter våra hjärtan om något. Vi älskar dem som kan vara riktiga karlakarlar ena stunden, gråta nästa och riktiga busfrön däremellan. Problemet är de som bara är busfrön och inte riktigt klarar det andra. I kniviga situationer när riddaren på vit springare eller MC Gyver behöver rädda oss så märker vi vilka som är män och vilka som är småpojkar…

Det handlar inte om att kunna byta punka på motorvägen utan om att kunna hantera stressen om det så är att ringa bärgaren. De som är fem år gamla klarar inte detta utan börjar bråka och gnälla. Helst skulle de ha en mamma o pappa som fixade allt och ett syskon att lägga skulden på. Oftast är det du som får skulden. Är det du som reder ut problemet förvärrar du mindervärdes-komplexet hos din partner och han kommer att börja tycka illa om dig o bete sig illa, ibland helt ur det blå så du inte förstår vad det handlar om? Det stora problemet är om du redan är ett substitut för hans mamma som ska reda ut det mesta? Då kommer hat-kärleken bli ett stort problem. Han får problem att hantera sin egen manlighet gentemot dig, vilket kan resultera i otrohet o respektlöst beteende för att bevisa sin ”manlighet”. Du blir piga, hans mamma, hans barns mamma,  i bästa fall fru/flickvän o älskarinna.

Med grabbarna beter han sig som han var 15. Spanar på brudar på krogen, raggar hejdlöst och beter sig som en tonåring. Leksakerna är många. Gärna fina bilar och dyra tekniska prylar som intresset för svalnar rätt fort. Om de är en kompensation för kärlek eller ett sätt att visa dig och omvärlden prestige är oklart? Pengar brukar vara svåra att hantera.

Som kvinna är det lätt att falla för dessa män. De charmar oss rejält med sitt smicker och är busiga och barnsliga. Ofta kan de inte heller vänta med att förföra oss. Fort ska det gå och gör det inte det tappar de ofta tålamodet och flyger till nästa blomma. När man väl är på kroken börjar man fort bli rätt ointressant. Det är nu det börjar bli komplicerat för ju mer avstånd du börjar ta desto mer separationsångest får de. Helt plötsligt är de 5 år igen och kan inte skiljas från mamma. Ju mer du vill göra slut desto mer desperata blir de. Löften om kärlek, trohet, pengar o ett liv där du är prinsessa utlovas. Du kanske till och med behandlas så under några korta månader,  innan allt går tillbaka i gamla hjulspår.

När du gör slut igen och inget fungerar hotar de med att ta livet av antingen dig eller sig själva eller så är de dödligt sjuka i nån åkomma helt plötsligt. Det är nu det börjar bli riktigt jobbigt. För det kan du inte riktigt veta? Man kan leva med en sociopat eller psykopat i hela sitt liv o ana att något är fel men det är svårt att sätta fingret på det? Och hur vet man om någon är psykiskt störd på riktigt eller ” bara” har ”småpojk-syndromet”? Om de inte öppet slår eller misshandlar dig eller försvarslösa djur förstås? Är man psykiskt störd då? Hur är det med psykisk misshandel ? Den psykiska misshandeln kan vara lika förminskande och farlig. Vad gör man när man hamnat i en sådan här situation ? Hur vet man det? ”

Hur man fångar en mans hjärta har jag funderat över o kommit fram till;

1. Lyssna intresserat på vad han har att säga

2. Se på honom djupt och länge – blygt, utmanande, imponerat eller nyfiket i ögonen, beroende på situation

3. Le och skratta mycket, men naturligt

4. Få honom att känna sig speciell

5. Få honom att känna sig nyttig, kompetent och värdefull

6. Få honom att känna sig manlig o som guds gåva till kvinnan

4. Var självsäker, smart och sexig men ändå sårbar

Män kan inte motstå detta. De är inte lika komplicerade som kvinnor, även om kvinnor faller för i princip samma saker.

Hur blir man av med psykopater? Jag vet inte? Jag lyckades inte, trots noll respons från min sida i ”evigheter”,  ”vanliga” män, gör bara motsatsen o var som ett frimärke.

Nedan är från min roman Den fria viljan; ”Finding Mr Right”

Morgonen efter tog jag på mig snickar kläderna och fortsatte efter att Calle och jag delat på våffla på altanen.. Olof skulle komma senare och hjälpa mig såga bort en innervägg. När han kom var han nykter men en aning grinig. Vi hade ju haft det trevligt igår? Hade han läst något på facebook? Jag hade gillat ett inlägg av en vän som tackat den ”vackraste kvinnan i världen” för fina danser och länkat den bachata vi dansat till. Hade han sett det? eller läst något igår på min dator? När jag imorse loggade in på Facebook via senast besökta sidan som var en annan vacker dans tjejs sida blev jag förbryllad och sårad. Var jag verkligen så ointressant att han inte kunde hålla sig från att beundra andra tjejer under tiden? Det påminde mig om Richard som hysteriskt tömde historiken och tog bort ”auto complete” som visade allt han varit på, ändå avslöjades på sin hotmail inloggning . Den senaste hade varit från hans älskarinna, vilket bekräftades senare när han köpte en domän åt henne som jag fick förnyelse på eller när han köpte wifi på ett hotell när jag stod ute på gatan och väntade. Kvittots klockslag avslöjade honom precis som när han åkte taxi med min söta granne.

Vi gick ut i stugan och jobbade. Vädret var mulet och det blåste ordentligt. Det skulle snart bli regn. Vi hann bara jobba några timmar innan de första regndropparna kom. Det var typiskt..

– Oj ! vad långt du hunnit! Det börjar regna, kan du hjälpa mig att dra på presenningen på taket? Sa jag när jag rusat ner från stegen.

-Absolut! svarade han och jag klättrade uppför stegen med den stora otympliga presenningen och försökte veckla ut den. Den behövde snabbt ha tyngder och förankras för att inte blåsa iväg. Jag kastade ner snören och tyngder till Olof, men han var så omständig och långsam att presenningen hann blåsa upp på taket igen. Jag blev stressad och adrenalinet flödade och fick till slut mer eller mindre fast den på egen hand.

-Jag tänkte åka hem nu, jag har lite och fixa med i stan, sa Olof som säkert kände sig kränkt över min irritation även om jag inte sagt något.

-Okej, svarade jag och gick besviket in och satte mig vid datorn för att jobba men kunde inte koncentrera mig. Någonstans hade jag hoppats på att jag skulle bli intresserad av Olof eftersom vi hade så roligt ihop. När han kom berusad, spanande på andra och blev kränkt kanske jag borde leta vidare? Jag funderade på hur jag skulle hitta mannen med stort M och vilka egenskaper jag letade efter och skrev i min dagbok;

Tliit – utan tillit fanns inget att bygga förhållandet på.

Kommunikation – att kunna prata med varann utan att det blev infekterat och utan att behöva läsa tankar och förmågan att faktiskt lyssna på och ta in vad som sägs.

Respekt – när man lyssnar vad den andra har att säga faktiskt respekterar det .

Ärlighet – att berätta vad man känner och tänker och inte ljuga om smått och stort.

Omtänksamhet och generositet – att bjuda på sig själv och att göra saker för någon annan utan att vänta något i gengäld.

Lojalitet – att inte snacka skit bakom ryggen. Att hålla ihop i vått och torrt. Att stå för det man lovar.

Jag suckade. Det var solklart att inga av mina ex hade alla dessa egenskaper. De var knappt i närheten. David hade varit bra nära men föll på kommunikation. Robins pappa funderade jag fortfarande över och han hade haft en del drag och beteende som en psykopat;

Talför, ytlig och charmig med fantastiska historier som inte sällan är lögn

Obegränsat självförtroende ” världsmästare på allt” men dålig självkänsla och självförakt

Extremt kontrollbehov och behov att demonstrera sin makt , genom att förtala och förminska andra

Manipulativ, får alltid sin vilja igenom genom lögner, charm och förtal

Känslokall , saknar känslor men spelar teater och låtsas ha känslor. Ögonen är ofta tomma och kalla. Ilska kan förekomma om psykopatens kontroll över situationen tappas eller han blir kränkt.

Självbilden är grandios och bekräftelsebehovet enormt. Egot är det enda som existerar och får inte bli skadat. Är universums mitt och alla ska rätta sig efter honom.

Ansvarskänsla saknas helt . När något eller någon inte längre passar eller uppfyller något syfte tappar psykopaten intresse att ha en relation.

Avsaknad av moral och samvete

Saknar ånger och skuldkänslor och empati

Patologiskt lögnaktig

Inget behov av vänner men utnyttjar dem gärna så länge de tillför något

Spänningssökande

Sexuellt promiskuös

Han uppfyllde nog alla i varierande grad. Det insåg jag när jag läste psykologi på lärarhögskolan och det trodde min lärare också som grät av igenkänning efter våra samtal.

Jag bestämde mig för att dansa och träna en stund. Jag kände mig deppig och det brukade pigga upp. Höfterna ljög verkligen inte som Shakira inledde med. Efter träningen satte jag mig vid datorn med min sallad och laddade upp ett avsnitt av Frasier, min favorit komediserie . Jag skrattade gott åt Ross som beklagade sig över att hennes hår var platt inför en dejt. På en bra dejt var det platt EFTERÅT! ! Manusförfattaren hade uppenbarligen fått det där om bakfoten och inte hört uttrycket K-rufs? För min del började det bli länge sedan nu och jag funderade på vad jag skulle göra åt det? Att hitta en ny pojkvän verkade ta tid. Mina trasiga nerver och hjärta krävde att jag valde rätt den här gången. Vad skulle jag göra nu? De män jag träffade i salsan trodde nog att Olof och jag var ett par och hade slutat flirta. Samtidigt ville jag inte mista Olof och vi var som ett par fast inte på det sättet. Före sommaren hade jag haft en dejt med min väninnas ”ex- vän” som jag fallit för på hennes fest. Han var charmig, intelligent , hade humor och såg mycket bra ut. Vi hade dansat och haft jätte trevligt och efteråt blivit vänner på facebook där vi flirtat på chatten och bestämt dejt. Jag var lite kluven inför det faktum att det var min väninnas ex. Det var känsligt område. Vad var tillåtet i kärleken? Som ung hade jag prioriterat vänskap och backat och troligen hade mitt liv sett mycket annorlunda ut om jag inte gjort det.

Den här gången bestämde jag mig för att kärleken var viktigast i livet. Vi hade setts i butiken och jag hade bjudit på middag. Därefter hade jag föreslagit att vi skulle gå på danskurs. Jag ville så gärna ha en dansande pojkvän, men att utsätta någon för det på första dejten var inte bra. Han fick inget tillfälle att glänsa och känna sig som en man med läget under kontroll. Jag hade bjudit på maten och jag hade varit överlägsen i dansen och fått honom att känna sig underlägsen. Vill man lyckas med en dejt bör man göra tvärtom. Det fungerade i de flesta sammanhang. T om på en anställningsintervju jag hade. Trots att jag knappt sa någonting fick jag jobbet när mannen mest pratade om sig själv och jag lyssnade intresserat….Har använt mig av den tekniken vid säljsamtal också där knepet är att få kunden att börja prata om sig själv och sina behov.

Det blev ingen fortsättning på vår dejt. Jag väntade på att han skulle höra av sig men det gjorde han inte. Jag klandrar honom inte. Han var perfekt förutom att han var min väninnas ex och att han inte dansade. Dansen upptog hela min fritid och min dröm var att hitta någon som delade den passionen så jag inte behövde offra den. Det var nog att begära för mycket. Vad skulle jag göra?

Avslutningsvis en av mina dikter om kärlek inspirerad av Stings ”Fragile”, med en påminnelse att vårda alla dina relationer som förtjänar kärlek ömt, du kan inte välja din familj, men du kan välja dina vänner , samt en dikt med mycket visdom av Kahlil Gibran;

Kväv inte din partner. Två träd växer starkast en bit ifrån varandra så solen kan lysa på dem båda.

ni föddes tillsammans, och tillsammans skall ni förbli i evighet
nI skall fortsätta vara tillsammans tills dödens vita vingar skiljer era dagar
Ni skall vara tillsammans även i Guds tysta minne
Men låt det finnas andrum och mellanrum i er tvåsamhet .
Och låt himlens vindar dansa i mellanrummet mellan er
Älska varandra, men bind inte fast varandra med er kärlek
Låt havet mellan era själar röra sig fritt från strand till strand
Fyll varandras bägare, men drick inte från samma
Ge varandra bröd , men ät inte av samma bit
Sjung och dansa tillsammans, men tillåt er vara ensamma
Strängarna på en fiol behöver mellanrum för att vibrera
Ge era hjärtan, men bara till låns och inte förvar
Ty endast LIVETS hand kan förvara era hjärtan
och templets pelare står en bit isär
och träden växer inte starka i varandras skugga

Tears of the Stars
A little grain of sand was

lost in the heat of the desert

among countless others

longing for the soothing water

A little breeze hears her cry

and lifts her up

to the welcoming ocean

What are you she asks?

And the oceans says

I am the sorrow of the stars

filled with their tears of salt

What are stars she asks?

the essence of life all are made of

Why are they sad she asks?

Because you don’t see the beauty in life

And what is that she asks?

The beauty in life is love

What is love she asks?

Come to me and I will show you

the ocean says and puts her in a clam

sheltered from the heat of the sun

and the wawes above

She begins to grow and shine

I see now what love is

But why don’t others?

They are afraid the ocean answers

Of what she asks?

That they are not like others

Must they be to be loved she asks?

Oh no, the ocean says

Just like grains of sand and snow

No one is the same on the outside

But on the inside they are all alike

They all want love